תיקונים לחוק יסוד השפיטה
טיוטה ראשונית להערות הציבור
מבוא:
"חוק יסוד השפיטה" מגדיר כיצד מערכת המשפט עובדת, מי יכול לכהן בה, צורת המינוי, כיצד תתפקד, איך יתוגמלו ואיך יפוטרו שופטים.
ההצעות כאן מטרתן לתקן את החקיקה הקיימת לגבי דרכי התנהלות מערכת המשפט, אספנו הצעות במערכות של דמוקרטיה ישירה לתיקונים נדרשים למערכת המשפט ובדיונים שהתקיימו בצוותי הדיון של "אזרחים כותבים חוקה" מצאנו כשלים בחוק ותיקונים להם אותם אנו מציגים כאן. זוהי טיוטה לא סגורה שמטרתה ליצור דיון אזרחי ענייני על מערכת המשפט. אנו מזמינים את כולם לקחת חלק בהמשך הדיונים.
טיוטת תיקונים למערכת המשפט
1. כולם שווים בפני החוק ?
הבעיה:
שיטת השיפוט האדברסרית הנהוגה בארץ יוצרת יתרון לבעלי כסף וממון. למי שיש עורך דין טוב יותר ינצח את המשפט. בית משפט לתביעות קטנות מטפל חלקית בבעיה אך הבעיה עדיין שרירה בבתי המשפט.
1.1 עדיין לא הוחלט על פתרון - יתקיימו דיונים נוספים על, שיטת השיפוט הקונטיננטלית - "שופט חוקר" חבר מושבעים לחוק הפלילי, עיבוד מחודש מבוסס מנגנוני בלוקצ'יין לתפיסת שרי עשרות \ מאות \ אלפים.
2. מינוי שופטים (סעיף 4. לחוק יסוד השפיטה)
הסבר:
יש לשנות את דרכי המינוי של השופטים. לעצור את ערבוב הרשויות בתהליך בחירת השופטים ולשמור על עקרון הפרדת הרשויות באופן הרמטי.
2.1 המלצה למנגנון מינוי שופטים - שופטים יעמדו בתקן שיוגדר לפי חוק לכל תפקיד. המציגים את עצמם מועמדים לתפקיד - ייבחנו מקצועית אם הם מתאימים לתקן - ומכל אלו שיעמדו תתבצע הגרלה לאיוש המשרה, העולים בהגרלה יעמדו לשימוע ציבורי.
3. פיצול תפקיד היועמ"ש
הסבר:
בתפקיד היועץ המשפטי לממשלה יש ניגוד אינטרסים מובנה, הוא ממונה על ידי הממשלה, משמש כיועץ המשפטי של הממשלה, וגם היחיד שיכול לאשר פתיחת הליך פלילי מול חברי הממשלה.
3.1 תפקיד היועמ"ש יפוצל לשניים - תפקיד הקטגור יועבר לרשות הביקורת.
4. מערכת בקרה ושיפוט ( סעיף 13 לחוק יסוד השפיטה)
הסבר:
שופטים שופטים שופטים - דבר שמסרס את יכולת הביקורת של ההליכים המשפטיים והופך את מערכת המשפט לבלתי ניתנת לביקורת. - נדרש גוף בקרה חיצוני שיהיה אחראי על מערך התלונות על השופטים.
4.1 מערכת הביקורת הפנימית תעבור לרשות המבקרת. וכך גם הסמכויות לעונשין, וקביעת חסינות.
5. העברת שופט מתפקידו ( סעיפים 9, 14 לחוק יסוד השפיטה)
הסבר:
היחיד שיכול להדיח שופט הוא נשיא בית המשפט העליון - לתפיסתנו מערכת הבקרה ותלונות השופטים יועברו ממערכת המשפט לרשות המבקרת (מבקר המדינה) שיקבל גם את הסמכות להדיח שופטים.
6. פומביות הדיון (סעיף 3 לחוק יסוד השפיטה)
6.1 יותקנו מצלמות בכל אולמות המשפט והדיונים יצולמו וישודרו בשידור ישיר, דיונים שבצנעת הפרט ובדלתיים סגורות יתועדו לארכיון מאורגן.
7. איסור העברת עניינים שיש להם משמעות ציבורית להליכי בוררות פרטיים (חסויים).
8. עניינים מול רשויות המדינה - יטופלו על ידי מבקר המדינה בהליכים מזורזים, תוך יישום מיידי של מסקנות.
9. החמרה ואכיפת הענישה על שקרים הנאמרים בבית משפט - עדויות שקר.
הטיוטה אינה סופית ופתוחה לדיון והצעות נוספות לשיפורה.
תגובות