תיאור
איך תכונן חוקה לישראל ומי יכונן אותה?
מידע נוסף
ב 13 ביוני 1950 קובעת הכנסת הראשונה כי היא לא תחוקק חוקה למדינת ישראל, בניגוד להכרזה במגילת העצמאות, וכי החוקה תיכתב בפרקים הקרויים "חוקי יסוד" שיתאגדו לבסוף בעתיד לכלל חוקת המדינה. (החלטת הררי)
בעקבות החלטה זו נוצר מצב שעד היום אין חוקה לישראל, ורשויות השלטון קובעות לעצמן את סמכויותיהן, תוך ניגוד אינטרסים, תוך מאבקים ביניהן וללא איזונים ובלמים מספיקים.
ההצעה שמובאת להלן כוללת: (1) "חוק יסוד כינון חוקה" שמצהיר כי יש לכונן חוקה, הגוף המכונן הוא האסיפה המכוננת, והחוקה תאושר ע"י הצבעת האזרחים. (2) "חוק כינון חוקה" שקובע איך יתנהל התהליך, כיצד תיבחר האסיפה המכוננת, וכיצד ישותף הציבור בתהליך.
2.0 הגדרה ומטרה :
1. החוק יעגן רשמית את מעמדם העליון של חוקי היסוד.
2. החוק קובע את ההליכים לחקיקה ושינוי של חוקי
היסוד.
3. החוק יעגן את סוגיי הביקורת השיפוטית החוקתית
מכוח חוקי היסוד.
אני לא חושב שצריך לקרוא לחוקה; חוקי יסוד, כי כהיום חוקי יסוד הם חוקים רגילים עם מעמד חוקתי וזה רק שלב ביניים, אגב, חוקת גרמניה (שהיא חוקה אחידה פורמלית אמיתית כמו חוקת ארה"ב) נקראת "חוק היסוד לרפובליקה הפדרלית של גרמניה".
אלא צריך לקרוא לה פשוט "חוקה" והיא כמובן לא חלק מספר החוקים.
המושג "חוקה אחידה פורמלית":
חוקה- היא מכלול של עקרונות יסוד או תקדימים מבוססים המהווים בסיס משפטי ומנהלי של המשטר במדינה, במדינות דמוקרטיות נחשבת החוקה לאמנה חברתית בין תושבי המדינה, והממשלה שואבת את כוחה מכך שנבחרה על ידי העם, תוך שכוח זה מוגבל על ידי זכויות האדם שנקבעו בחוקה, מקרים שבהם איזון זה מופר, לדוגמה אם הגוף המחוקק מנסה לחוקק חוקים המנוגדים לחוקה, נקראים "משבר חוקתי".
אחידה- חוקה נקראת חוקה אחידה כאשר החוקה כולה מרוכזת במסמך אחד.
פורמלית- חוקה פורמלית היא חוקה המעוגנת במסמכים חקיקתיים נפרדים מכלל החוקים❗️